www.užventis.lt, 2016-07-16

Menininkų pleneras „Užventis ART 2016“

Liepos 11 – 16 d. Užventyje jau septintąjį kartą vyko tarptautinis menininkų pleneras „UžventisART 2016“.

Šiais metais plenere akvareles liejo ir geležį kalė 27 menininkai iš Lietuvos ir Latvijos. Šių metų plenero kalviškas darbas – molbertas – simbolizuoja Užventyje vykstančius kalvystės ir akvarelės plenerus, kartu gaivina istorinę atmintį, kad iš Užvenčio yra kilęs garsus akvarelės ir tapybos meistras, akvarelininkų grupės „Aqua 12“ įkūrėjas Eduardas Urbanavičius, kuriam šiais metais būtų sukakę 85 – eri. Be pagrindinio kolektyvinio kūrinio, dvaro parko erdves papuošė Lietuvos kalvių kalvio Vytauto Jaručio kalto metalo kompozicija, akmentašio Vido Cikanos darbas „Ventos legenda“.

Užventyje vykstantys plenerai yra labai savotiški. Akvarelė ir kalvystė: dvi labai skirtingos meno šakos. Akvarelė – lengva, perregima, greitai pažeidžiama, o kalvystė – stipri, juoda, ilgaamžė… Jas sieja ko gero tai, kad abiejų meno šakų atlikimo technologija yra ypatingai sudėtinga. Įdomu tai, kad Užventyje šie du tokie skirtingi menai įgauna sintezę, suteikia menininkams išskirtinių potyrių. Šiųmetės plenero idėjos autorius, kalvis Virgilijus Mikuckis juokavo, kad ir pats yra bandęs iškeisti kalvio plaktuką į akvarelinį teptuką.

Užvenčio menininkų plenero apžvalgą pateikęs humanitarinių mokslų daktaras, dailėtyrininkas, etnologas Vytautas Tumėnas tvirtino, kad būtent tokie plenerai yra puikus būdas pažinti ne tik atskirus meno kūrinius, bet kartu ir pačius menininkus – jų pasaulėžiūrą.

Šiųmečio plenero dalyviai akvarelininkai – Voldemaras Barakauskas, Gitana Kaltanienė, Eugenija Karbočienė, Valerija Medelinskienė, Eugenijus Nalevaika, Loreta Naruševičienė, Baiba Preiditė, Saulė Urbanavičiūtė, Arūnas Vasiliauskas. Kalviai – Ričardas Grekavičius, Vytautas Jarutis, Albinas Jukumas, Juozas Kavaliauskas, Saulius Kronis, Egidijus Latėnas, Donatas Liekmanis, Benediktas Mikuckis, Virgilijus Mikuckis, Česlovas Pečetauskas, Evaldas Rimkūnas, Vytautas Slavinskas, Mindaugas Stankus, Stanislovas Špukas, Darius Vilius, Edgars Vronskis.

Užventis, pasak profesorės Viktorijos Daujotytės, viena iš tokių Lietuvos vietų, kuri yra energetiškai stipresnė, intensyvesnė, labiau veikianti žmogaus dvasią. Užvenčio erdvė ir Venta, kuri pradeda tekėti už keletos kilometrų ir teka per miestelį, yra puikus fonas gimti menui, gyvam ir gyvybingam, kaip skaidrus sraunus upelis tekančiam per mūsų metus, per spalvingą ir kintantį gyvenimą, provokuojančiam kūrėjus, teikiančiam džiaugsmą žiūrovams, spinduliuojančiam nesenkančią kūrybos galią.


  Nuotraukos – J. Knyzelytė